DİYET DEĞİL NİYET AYI!!!!
RAMAZAN AYINDA BESLENME…
Manevi huzuru, farkındalığı yüksek olan Ramazan ayı geldi hoş geldi …Mis gibi kokan sıcacık pideler, kalabalık aile sofraları, güllaç, hurma ve daha niceleri…
Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi, açlık süresinin 16-17 saatlik zaman dilimine uzaması, günlük beslenme şekli ve öğün sayısının değişmesi oruç tutan kişinin gün boyunca kan şekerinin ve tansiyonun düşmesine neden olabilir. Ayrıca vücut ısısı azalabilir üşüme, halsizlik, baş ağrısı yaşanabilir. Açlıkla beraber oruç açılma süresine kadar mide asit düzeylerinde artış ve vücut suyunda azalma gözlenebilir. Ramazan ayı boyunca sağlık sıkıntısı yaşamamak, üretken ve aktif bir dönem geçirmek, kilo dengesini korumak ve en önemlisi iç huzuru ile oruç tutabilmek için aşağıdaki beslenme önerilerine göz atın derim.
1. Sahursuz Oruç Tutmayın!!!
Sizi gün boyunca tok tutacak protein içeriği yüksek ve sıvı ihtiyacınızı karşılayacak seçimler yapın. Sahurda tüketeceğiniz peynir, yumurta, süt-yoğurt grubu ürünler, 1-2 dilim esmer ekmek, çiğ sebzeler, 1 -2 porsiyon meyve ve bir miktar ceviz gün boyunca kan şekeri dengenizin sağlanmasında size yardımcı olacaktır. Sahurda bol su içme unutulmamalı, aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır.
2. İftarda midenizi yormayın!!! Gün boyunca düşen kan şekerini dengeleyebilmek için 1-2 hurma ile oruç açılmalı, daha sonra 1 küçük kase çorba ile devam edilmeli, hazmı kolaylaştırmak, mide aşırı yük bindirmemek adına yemeye 10- 15 dakika ara verilmeli ve daha sonra ana yemeğe geçilmelidir. Yani iftar 2 ye bölünmelidir. Ana yemek de kırmızı/beyaz et , kuru baklagiller, z.yağlı sebzeler, salata, yoğurt, 1-2 dilim ekmek seçenekler arasında yer almalıdır. Yavaş yemeye ve iyi çiğnemeye özen gösterilmelidir.
3. Tatlı tercihlerinizde kontrollü olun!!!
Haftada 2-3 seferi geçmeyecek şekilde sütlü tatlı veya dondurmayı iftardan sonra ara öğün yerine menünüze dahil edebilirsiniz.
4. Beslenme düzeninin değişmesi ile oluşabilecek kabızlığı önlemek için lifli besinleri menünüze ilave etmeyi unutmayın, sebze ve meyveyi ihmal etmeyin.
5. Yeterli sıvı alımını sağlayabilmek adına başta su olmak üzere, şekersiz komposto, maden suyu ve bitki çaylarını(rezene,papatya,melisa) iftar ve sahur arasındaki zaman diliminde mutlaka tüketin.
6. Çay ve kahve tüketimine dikkat edilin. Çay ve kahve içerdikleri etken maddelerden ötürü vücuttan su attırabilecek etkiye sahiptir. Vitamin- mineral emiliminin engellenmemesi için çay ve kahve tüketiminin yemeklerden 1.5- 2 saat sonra olmasına özen gösterin.
7. İftarda ve sahurda aşırı tuz tüketiminden kaçının. Tuz yerine baharatları menülerinize dahil edin.
8. İftar, sonrasında 2 küçük ara öğün ve sahur ile birlikte günlük beslenmenizde 4 öğünü tamamlamaya çalışın.
9. İftardan 1 saat sonra hazımsızlık sıkıntısı yaşamamak ve gün boyunca yavaşlayan metabolizma hızınızı dengeleyebilmek adına 30-45 dakikalık hafif yürüyüşler yapın.
Ramazan ayının diyet değil niyet ayı olduğunu unutmayın!!!