Uzun dönemdir beklediğiniz mucize
kucağınızda şimdi…
Emziklilik döneminde annenin kaliteli süt salgılaması için normal gereksinimine ek olarak besin öğelerinden yeterli ve dengeli miktarlarda alması gerekmektedir.
Anne vücudunda üretilen sütün miktarı annenin beslenmesinin en iyi göstergelerinden biridir.
Emziklilik döneminde beslenme aslında gebelikte olduğundan pek de farkı değildir.
Fakat artan gereksinimleri karşılarken dikkatli olunması gereken bazı hususlar vardır;
- Süt üretimi için yeterli sıvı tüketmek önemlidir. Bu nedenle günde en az 2- 3 litre su tüketiniz.
- Günde 3-4 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketmek günlük kalsiyum ve protein ihtiyacınızı karşılarken aynı zamanda kemik sağlığınızı korumak için size yardımcı olacaktır.Bu besinler gaz problemi yaratıyorsa süt ve yoğurdu yemeklerin içinde ya da sütlü tatlı şeklinde tüketebilirsiniz.Yine laktozsuz süt ve yoğurt tüketmekte gaz sıkıntısını önlemede fayda sağlayabilir.Unutmayın sizde oluşan gaz sıkıntısı sütünüz aracılığı ile bebeğinizi de etkileyebilir.
- Süt kalitesini arttırmak için yeterli vitamin, mineral ve posayı besinlerle almak şart. Bu ihtiyacınızı karşılamak için günde 4 porsiyon meyve ve 2 porsiyon sebze tüketiniz. Bir porsiyon meyve mevsim meyveleri için bir avuç büyüklüğünüz, kuru meyveler için kapalı olarak avuç içi büyüklüğünüz, sebzeler için ise bir tabak pişmiş sebze yemeği olarak tanımlanabilir.
- Sebze ve meyvelerin üzerinde bulunan tarım ilaçları anne sütüne geçmektedir. Bu nedenle sebze ve meyveleri çok iyi yıkayarak tüketiniz.
- Size ve dolayısı ile bebeğinize gaz yapabileceğinden dolayı kuru baklagilleri (kuru fasulye, nohut, barbunya, mercimek) ve karnabahar, pırasa, brokoli, turp, lahana gibi sebzeleri bebeğiniz rahat gaz çıkarabildiği dönemden sonra tüketmeyi tercih ediniz.
- Gün içerisinde oluşabilecek gaz sıkıntılarını önlemek için pişmiş yiyeceklerinize kimyon ilave ediniz.
- Sütünüzün verimini ve kalitesini arttırmak için hayvansal kaynaklı proteinleri yeterince alabilmek şart. Bunun için mutlaka günde 1 yumurta, 1 porsiyon et ve 2 dilim peynir tüketiniz. Et seçiminizi; Haftada 2 kez kırmızı et, Haftada 2-3 kez tavuk,hindi,Haftada 1-2 kez balık şeklinde yapınız.
- Besinleri korumak amacıyla eklenen katkı maddeleri anne sütüne geçebilmektedir. Bu nedenle hazır meyve suları, gazlı içecekler, sucuk, salam, sosis, et suyu tabletleri, hazır çorbalar, boya maddesi içeren ve içeriğini bilmediğiniz tüm besinlerden uzak durmalısınız.
- Şekerli ya da yağlı besinlerin tüketimi süt üretiminizi artırmaz. Süt üretiminizi arttırmak amacıyla su içmeniz ve sağlıklı beslenmeniz yeterlidir.
- Günde en fazla 2-3 bardak açık ve limonlu çay tercih edebilirsiniz.Çay, özellikle öğünlerle birlikte tüketildiğinde öğünde bulunan demirin bağlanarak atımına ve durumda dolaylı olarak kansızlığa neden olur. Bu nedenle çayı öğünlerle birlikte tüketmeyiniz.
- Günde 2-3 fincanı geçmemek üzere bitkisel çayları tüketebilirsiniz. Bunlar ıhlamur, rezene,papatya, ısırganotu çayı ,malt ve anne çayı
- Kahve içeriği kafein nedeniyle tüketilmemelidir. Kafein anne sütüne geçmektedir. Kafein bebekte uykusuzluk ,huzursuzluk ve bağımlılığa yol açabilmektedir.
- Sigara ve alkol tüketmeyiniz. Nikotin ve alkolün hem anne sütüne geçtiğini hem de süt verimini azalttığını hatırlamanızda fayda var.
Sarılın mucizenize….
Her anne bebeği için yeterli sütü salgılayabilir unutmayınız. Yeter ki isteyin ve doğru beslenin.
Sevgi ile….