KALSİYUM
Kalsiyum vücutta en fazla bulunan mineraldir. Vücutta ki kalsiyumun yaklaşık %99’u kemik ve dişlerde bulunurken geri kalan %1’lik kısmı da kan ve yumuşak dokularda bulunmaktadır. Besinlerle alınan kalsiyum; sağlığın korunmasında önemlidir.
GÖREVLERİ
1. Kemiklerinizin yapısına girerek uzamasını ve güçlenmesini sağlar. Kalsiyum en iyi kemik onarıcıdır.
2. kemiklerinizde yaşla birlikte oluşan kayıpları yavaşlatır ve güçlü kalmasını sağlar
3. kalp kaslarınızı kasar ve kalbinizin atmasını sağlar
4. normal sinir fonksiyonlarınızın devamlılığını sağlar
5. kanama durumunda kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
Peki kalsiyumu yeterli miktarlarda almazsak neler olur?
Çocuklarda yetersiz kalsiyum alımı büyümeyi etkiler. Eğer aşırı yetersizlik durumu söz konusu ise çocuklar yetişkinlikte erişebilecekleri maksimum boya ulaşamazlar.Yaşam boyunca hafif kalsiyum yetersizliğinde bile kemik yoğunluğu etkilenebilir, kemik kayıpları oluşabilir,osteoporoz riski artabilir ve kolay kemik kırıklarının görüldüğü hastalıklar oluşabilir.
Hangi besinler kalsiyumdan zengindir?
Süt ve süt ürünleri en önemli kalsiyum kaynaklarıdır. Süt, yoğurt ve peynir en fazla kalsiyum içeren gıdalardır. Bir bardak süt günlük ihtiyacımızın 1/4’ünü sağlar. Kalsiyumdan zengin diğer gıdalar arasında ; yeşil sebzeler(ıspanak,brokoli,marul), kabuklu deniz hayvanları, sardalya balığı, soya fasulyesi, fındık, badem, pekmez sayılabilir
Yaşamımızın her döneminde sağlıklı ve güçlü kemiklere sahip olabilmek için kemik kütlemizi en yüksek seviyede tutabilmek için,kalp sağlığınızı korumak için özellikle yeterli kalsiyum alımına önem vermemiz gerekir.