Duygusal açlık nedir?
Birçok insan duygusal olarak sarsıldıkları veya hassaslaştıkları durumlarda ilk olarak yiyeceklere yönelirler. Fiziksel ihtiyacın değil de duyguların tetiklediği yeme eylemi duygusal yeme olarak adlandırılır. Duygusal açlık genellikle bir anda belirir, midenin dolu olmasıyla ilgilenmez ve kolay kolay giderilemez. Fiziksel açlık ise en son öğünün üzerinden geçen zaman arttıkça yavaş yavaş ortaya çıkar, tekrar yediğimiz takdirde doygunluk hissi gelince sona erer.
Duygusal yeme, genellikle olumsuz duygularla baş etmekte zorlanılan durumlarda ortaya çıkar. Stres, yalnızlık hissi, sıkıntı, kaygı, öfke, gerginlik veya duygusal çöküntü, duygusal yemeyi tetikleyen etkenlerin başında gelir.
İş, ev veya okul yaşantısındaki problemler, ayrılık veya boşanma gibi temel yaşam olayları veya günlük sıkıntılar olumsuz duyguları tetikleyebilir. Bu gibi durumlarda bireyler rahatlama, kaçış veya keyif için ilk olarak yiyeceklere yönelir.
Duygusal yemek yeme nasıl önlenebilir?
1. Duygularınızı takip edin. Farkındalığınızı arttırın. Öncelikle hangi duygusal durumda ne yemek istediğinizi tespit edin.
2. Çevresel faktörleri kontrol altına alın. Örneğin stresli bir durum sizi çikolata yemeye yönlendiriyorsa ve stresli bir işte çalışıyorsanız çekmecenizde hiçbir zaman çikolata, cips, bisküvi gibi abur cubur ürünler bulundurmayın.
3. Duygusal durum ile tüketilen besin arasındaki bağlantıyı yiyeceği tüketmeyerek koparın. Her defasında sinirliyken kek yiyorken, bir sonraki sinir anında bu besini yemeyerek aradaki bağı zayıflatın.
4. Egzersiz yapın. Egzersiz sadece kalori yakmayı sağlamaz, endorfininizi yükselterek olumsuz ruh halini de düzeltmeye yardımcıdır
5. Öğün düzeninde bir standart oluşturun. 4-6 öğünden oluşan düzenli bir program duygusal dalgalanmalar nedeniyle yemeyi engeller