Cevizin faydaları nelerdir ?
Ceviz şeklinin beynin küçültülmüş bir modeli olduğuna hiç dikkat ettiniz mi? Ceviz, dışındaki yeşil kabuğu ile kafa derisini, sert kabuğu ile kafatasını, içindeki ince zar ile beyin zarını, meyvesi ile de beynin şeklini birebir yansıtır. Acaba ceviz bu benzerliğiyle bize “Ben beyin gıdasıyım” mı demek istiyor?
Hem taze hem de kuru tüketilebilen bir besin ceviz. Etlerden salatalara, pilavlardan makarnalara kadar konulduğu her yemeğe lezzet veriyor.
İçerdiği omega-3 ve omega-6, E ve B6 vitaminleri nedeniyle ceviz tam bir “beyin destekleyicisi ve sinir sistemimiz için mükemmel bir besindir. Beyne benzeyen ceviz, kavrama ve anlama yetisini de geliştirir. Günümüzde milyonların derdi olan depresyona karşı savaşta da ceviz iyi bir yere sahip. Cevizin hafif antidepresan özelliği, içindeki ‘triptofan’dan kaynaklanıyor. Triptofan, beynimizde duygu durumunu kontrol eden önemli bir beyin kimyasalı olan serotonine dönüşerek etki yapıyor. Yatmadan önce yiyeceğiniz avuç içi kadar cevizin(3 BÜTÜN) içindeki triptofan, iyi uyumanıza yardımcı olabilir.
Yapısındaki posa ve magnezyum Tip-2 diyabetin insülin ve glikoz düzeylerinin dengelenmesine yardımcı. Antioksidan özelliğinden dolayı Kanser, alzhemier gibi hastalıklardan korunma ve bağışıklı sistemini güçlendirmede olumlu etkileri var. Gümüş de içeren ceviz direkt olarak beyne etki ederek özellikle çocukların zeka gelişiminde büyük rol oynamaktadır.
Cevizdeki gümüş, beynin sağ ve sol tarafındaki bilgi alışverişinin hızını da arttırmaktadır. Sağlıklı ve zeki bir nesil için çocuklarınıza günlük 3 bütün ceviz tükettirin.
Yararları saymakla bitmiyor
İçerdiği fosfor ve kalsiyum nedeniyle zihni yorgunluğu gideriyor, kemik ve dişleri güçlendiriyor. Sinir sisteminin ve kas dokusunun çalışması için gerekli olan potasyum açısından oldukça zengin bir besin. Magnezyum içerdiği için kasları rahatlatıyor. Kırmızı kan hücrelerinin biçimlenmesine, akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önleyen ‘demir’ cevizde bolca bulunuyor.