Balıkla Gelen Sağlık….
Balık avı yasağının kalkması ile mucizevi besin içeriğine sahip olan balık; tezgahları, sofraları şenlendirmeye başladı. Protein, omega-3, fosfor, demir, iyot ve kalsiyum gibi minerallerin yanı sıra,A,D ve B grubu vitaminlerini de içerisinde bol miktarda barındıran balık insan sağlığı açısından oldukça yararlıdır. Gelin balık yemenin faydalarına beraber göz atalım…
- Balık zeka gelişiminde çok etkiliÖzellikle çocuklarda zeka gelişiminde balığın çok önemli etkileri vardır. Bu özellik beyindeki yağın ana bileşiminin omega -3 yağ asitleri içermesinden kaynaklanıyor. Hamilelik ve emziklilik döneminde bebek omega-3 yağ asitlerini anneden alır. Bu nedenle hamilelik ve emziklilik sürecinde annenin mutlaka balık tüketmesi gerekmektedir.Özellikle gebeliğin son 3 aylık evresinde bebeğin beyin ve göz gelişimi için bu çok gereklidir. Bebeğinizin daha zeki olmasını istiyorsanız gebelik ve emziklilik döneminde haftada 2-3 kez balık tüketmelisiniz. Bebekler ek besine başladıktan sonra 8. ay itibariyle balık tüketebilirler.
- Kalp-Damar Sağlığınızı Balıkla koruyun. Balık içerdiği omega-3 sayesinde iyi huylu kolesterolünüzü(HDL) yükseltirken, kötü huylu kolesterolünüzü(LDL) düşürür. Kan basıncını ve kalp ritmini de dengede tutan omega-3 zengini balığı haftada 2-3 kez tüketmek kalp damar sisteminizi korumanıza katkı sağlar.
- Göz sağlığı için balık tüketin. Balıkta bulunan A vitamini görüş keskinliğinizi artırırken, yaşa bağlı oluşacak bulanık görme durumunun da düzelmesine yardımcı olur. Parlak ve sağlıklı gözler için mevsiminde balık tüketin.
- Depresyonla mücadele ediyorsanız balıkta bulunan omega-3 yağ asitleri size iyi gelecektir. Yapılan çalışmalar omega-3 yağının; duygu durum bozukluğunu gidermede, iç huzursuzluğunu yatıştırmada ve kafa karmaşasını düzeltmede destek olabileceğini göstermiştir. Yine balıkta bulunan B grubu vitaminleri de ruh sağlığımızı olumlu yönde etkilemektedir. Haftada 2-3 kez balık tüketmek duygu durum bozukluklarının giderilmesinde size destek olacaktır.
- Mükemmel bir protein deposu olan balık cildin kollejen dokusu için bulunmaz bir nimettir. Cildinizin ışıl ışıl parlamasını istiyorsanız balık tüketim sıklığınızı arttırın.
- Balık içerdiği fosfor, kalsiyum ve D vitamini sayesinde güçlü bir kemik ve diş dostudur.
Peki bir balığın taze olup olmadığını nasıl anlarız?
Taze balığın;
- Gözleri parlak ve canlıdır,
- Solungaçları diridir, gergindir ve rengi hafif kırmızıdır
- Derisi parlaktır. Pulları derisinden zor ayrılır,
- Eti sert olmalıdır. Parmağınız ile bastırdığınızda iz kalmamalıdır.
- Taze balığın kokusu deniz kokusu gibi olmalı, kötü kokmamalıdır.
İşte bu özelliklere sahip bir balığa rastladıysanız kaçırmayın derim.
Hem sevdiklerinizin, hem de kendi sağlığınız için haftada 2-3 kez balık tüketin. Tüketirken pişirme yöntemi olarak ızgara, fırınlama ve buğulama usullerini tercih ederek sağlığınıza sağlık katın….