BAYRAM’DA HEM RUHUNUZU HEM DE BEDENİNİZİ DOĞRU BESLEYİN
Bayramlar önemlidir. Hem içimiz, hem dışımız, hem de sofralarımız bayram eder bizim. Bayramlar aslında iyi duyguların çoğaldığı, umutsuzluğun umuda, mutsuzluğun mutluluğa dönüştüğü güzel zamanlardır. Kalplerimizin temizlik ve arınma günüdür aslında bayramlar kıymetini bilmek lazım.
Bir aylık oruç döneminin ardından bayramda, birden bire ve aşırı yemek yeme eğilimi, halkımızın misafirperverliği ve yemek konusundaki aşırı ısrarcı tutumlar yanlış ve yoğun beslenmeye neden olmaktadır. Bayram sevincimize gölge düşürmemek için yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmenizde fayda var. Unutmamalıyız ki; dikkatsiz ve aşırı beslenme gaz, şişkinlik, hazımsızlık, mide bulantısı, tansiyon yükselmeleri ve baş ağrısı gibi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Bayram süresince fiziksel aktivitenin azalması, büyük porsiyonlarda ve hızlı yemek yenilmesi, bazal metabolizma hızının yavaşlaması ve yavaşlayan metabolizma hızının yanına bir de beslenmemize bayramın vazgeçilmezlerinden olan hamur işleri ve tatlıların eklenmesi ile vücudun yağ depolaması kaçınılmaz hale gelmektedir. Şeker ve şeker içeren besinler (tatlılar, çikolata, hazır meyve suları, gazlı içecekler vb.) kana hızla ve tamamen karışırlar.Vücut kanda bulunan şekerinin tümünü aynı anda enerjiye çeviremez. Enerjiye çeviremediği kısmını karaciğer ve kaslarda depolamaya çalışır. Ancak bu organların depolama kapasitesi de yetersizdir bu nedenle aşırı miktarda alınan glikoz vücutta yağ olarak depolanmaktadır. Aynı zamanda alınan fazla miktarda rafine şeker kan şekerinde dalgalanmalara da neden olmakta ve yeniden tatlı yeme isteğinin ortaya çıkması için zemin hazırlayarak obeziteye olan yatkınlığı artırmaktadır. Oruç süresince tartıda ağırlık korunmuş bile görünse vücut yağ oranının arttığı riskli bir dönemin geride kaldığı unutulmamalı ve bayram süresi boyunca sağlıklı beslenmeye gerekli özen gösterilmelidir.
Bayramda Sağlıklı Beslenme Önerileri
*Güne kahvaltı yaparak başlayın, kahvaltıyı kesinlikle atlamayın.
*Azar azar ve sık yemek yemeyi tercih edin.
*Sıvı alımına dikkat edin ve günde yaklaşık 2-3litre su için.
*Çok hızlı yemek yemeyin, yediklerinizi çok iyi çiğneyin.
*Ağır hamur tatlıları yerine kalorisi daha düşük sütlü-meyve tatlılarını ve dondurmayı tercih edin.
*Bayram ziyaretlerinde yemekten önce tatlı, çay-kahve tüketmeyin. Misafirliklerinize aç karna gitmeyin.Tok karna gerçekleştirdiğiniz misafirlikler kalorisi yüksek olan gıdaları daha az tüketmenizi sağlar.
*Alkollü ve gazlı içecekler yerine; ayran, limonata, taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı içecekler tercih edin.
*Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi amacıyla sebze ve meyve tüketimine dikkat edin.
*Kızartmalar yerine ızgara, fırında ya da haşlama yöntemi ile pişirilmiş yemekleri tercih edin.
*Bayram için hazırlanan değişik türde ve tat da besinleri karıştırmadan tüketin.
SEVİYORSANIZ ISRAR ETMEYİN
Ziyarete gelen konuklara kesinlikle ısrarcı davranmayın. Yiyebilecekleri kadar besin servis edin. Sevdiğiniz için iyilik diye yaptığınız ısrarlar, farkına varmadan sevdiğiniz kişilerin sağlığını zarar verebilir.
*Metabolik sorunları olan hastalar, özellikle kalp ve şeker hastaları, tansiyonu ve mide rahatsızlıkları olan kişiler yeme içmelerine çok daha dikkat etmelidir. Yapılan ikramlara hayır demesini bilmeli, hatta şeker hastaları ara öğünlerini yanlarında taşımalıdır.
*Sağlıklı yaşamın mihenk taşlarından biri olan fiziksel aktivitenin artırılması anlamında günlük yürüyüşler yapın. Ramazan boyunca uzun saatler süren açlık ve hareketlerin azalması ile metabolizma hızınızda oluşan yavaşlamayı, bayramda fiziksel aktivitemizi artırıcı hafif yürüyüşler ve egzersizler yaparak düzene sokabilir ve kilo kontrolünü sağlayabilirsiniz.
Sağlıklı, Mutlu, Huzurlu ve Formda Bayramlar diliyorum.