POLİKİSTİK OVER SENDROMUNDA BESLENME
Ülkemizde her 100 kadından 15’inde görülen Polikistik over sendromu doğurganlık çağındaki kadınlarda yaygın olarak karşılaşılan sağlık problemlerinden biridir. Yumurtalıklar, adrenal bezler ve hormonal dokular arasındaki ilişkinin bozulmasına bağlı olarak doğurganlık çağının herhangi bir döneminde ortaya çıkabilen, diyabet, insülin direnci, kalp hastalığı ve metabolik sendrom gibi ciddi sağlık sorunları ile de ilişkilendirilen endokrin bir hastalıktır.
Polikistik over sendromlu kadınlarda özellikle bel ve karın bölgesindeki kilo artışı, kalça bölgesinden daha fazla olmaktadır. Bel çevresinin, kalça çevresine oranı artmaktadır. Bu durum altta yatan bozulmuş şeker ve insülin metabolizmasının bir göstergesidir. Kilo vermek polikistik over sendromunun birçok belirtisinde düzelmeye neden olmasına rağmen, bu bireylerin çoğu kilo vermekte zorlanmaktadır.
Polikistik over sendromunuz varsa, kendinize yapacağınız en büyük iyilik; sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmektir. Kilo probleminiz olsun yada olmasın size özel bir beslenme programı ile polikistik over sendromunun belirtilerini en aza indirmeniz mümkün. Nasıl mı? Buyrun beraber göz atalım aşağıdaki önerilere;
- Az az ve sık sık beslenin.
Az ve sık beslenme modelini yaşam tarzınız haline getirin. 3 ana öğün arasında küçük ara öğünler tüketilerek kan şekeri dengenizi sağlayın.Yemek yemek için acıkmayı beklemeyin, öğünlerinizin arasında 2-3 saat olmasına dikkat edin, aksi takdirde açlığınızı kontrol edemezsiniz. Bu durum ihtiyacınız olan besinden daha fazlasını yemenize ve karşı konulamaz tatlı isteklerinizin oluşmasına neden olabilir.
- Diyet programınız karbonhidrat, protein ve yağların dengeli dağıldığı bir program olmalıdır.
Glisemik indeksi düşük karbonhidratları tüketmeye özen gösterin. Şeker içeriği yüksek olan paketli ürünlerden uzak durun ve etiket okuyun. Diyetinize kaliteli yağları dahil edin. Zeytin yağını birinci sıraya alın. Ayrıca sağlıklı yağ asidi örüntüsüne sahip; çiğ fındık, çiğ badem, ceviz ve avokadoyu menülerinize dahil edin. Daha çok bitkisel proteinlerden faydalanın. Haftada en az 2 kez kuru-baklagilleri tüketin. Et, tavuk, balığı doğru pişirme tekniklerini uygulayarak pişirin ve mutlaka beslenme programınızda onlar için yer açın.Özellikle omega-3 zengini balığı haftada 1-2 kez tüketmeye gayret edin. Omega-3 yağ asitlerinin polikistik over sendromu olan bireylerde kilo verimini kolaylaştırdığını unutmayın.
- Posa açısından zengin, vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyvelerin tüketimine ağırlık verin.
Günde en az 4-5 porsiyon sebze-meyve tüketin. Bunların mevsiminde olmasına dikkat edin.
- Polikistik over sendromunda oluşan ciddi problemlerden biri de ödemdir. Bu durumda kurtarıcı çözümlerden biri; her gün düzenli 2-2,5 litre su içmektir. Çay/kahve su yerine geçmez unutmayın. Bir diğeri de Tuz tüketimini azaltmaktır. Tuz vücudunuzda ödem oluşma hızını arttırabilir. O nedenle tuz yerine pul biber, karabiber, kimyon, yeni bahar ve zerdeçal gibi baharatları kullanabilirsiniz.Yine maden suyu içme alışkanlığınız varsa ödemli olduğunuz günlerde maden suyu tüketiminizi de sınırlandırmak işe yarayacaktır.
- Polikistik over sendromunuz var ve kilo vermekte zorlanıyorsanız mutlaka D vitamini değerinize baktırın. Eksik ise doktorunuzun önerisi dahilinde tamamlayın. Çünkü D vitamininin eksik olması kilo verme hızınızı düşürebilir.
- Egzersizin önemi unutulmamalıdır. Polikistik over sendromunda kazanan taraf olmak istiyorsanız doğru beslenme ile yeterli düzeyde egzersizi kol kola götürün.