Yumurta…
Yumurta; binlerce yıldır bilinen, ucuz, dünyanın her yerinde rahatlıkla üretilebilen, çok çeşitli şekillerde ve kolayca pişirilip tüketilebilen, lezzetli ve besleyici değeri çok yüksek bir besindir.
Yumurtanın ortalama ağırlığı 60 gram olup içerisinde 6 gram kadar protein bulunmaktadır. Yenildiğinde bu proteinin % 95’i sindirilmektedir. Bir yumurta ortalama 70-85 kalori arasında kalori verir ve düşük kalori yüksek proteine sahip olmasından dolayı tokluk sağlama açısından vücuda farklı bir sır verir.
Yumurta , anne sütünden sonra besleyici değeri en yüksek olan besindir. Bu özelliği üstün biyolojik değerli protein, vitamin- mineraller ve yağdan ileri gelmektedir.
Hayvansal kaynaklı ürünler içerisinde en iyi protein kalitesine sahip olan yumurta; A,D E,K,ve B grubu vitaminler, demir ve fosfor gibi minerallerden de zengindir. Yumurta ayrıca lutein ve zeaksantin gibi antioksidan kapasitesi yüksek maddeleri de içerisinde barındırmaktadır. Bu maddeler özellikle göz merceği hasarlarını önlemede önemli rollere sahiptir.
Yumurta satın alırken nelere dikkat edilmelidir?
Yumurtanın kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, yeterli kalınlıkta ve az pürüzlü olmalıdır. Çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır. Bu yumurtalar tazeliğini daha çabuk kaybedip, bozulur. Mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturulurlar. Yumurta satın alınırken; marketlerde soğuk ortamda muhafaza ediliyor olmasına dikkat edilmelidir
Yumurta nasıl saklanmalıdır?
Normal koşullar altında da yumurtalar, buzdolabında bekletilmeli ve kullanılacak miktarı dışarı çıkarılmalıdır. Ev şartlarında yumurta buzdolabında (0-5 °C’de), çabuk bozulmasını önlemek için alınan orjinal karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığı takdirde doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bu nedenle, yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalıdır.
Sağlıklı bireyler günde 1 yumurta tüketebilirler.