Probiyotik ve Prebiyotik
Prebiyotikler bağırsaklarımızda dostça yaşayan ve bize birçok fayda sağlayan yararlı mikroplar yani probiyotiklerin sayıca artmasına yardımcı olan yapılardır. Probiyotikler, bağırsaktaki mikroorganizma dengesini iyileştirerek, bağırsak florası üzerinde faydalı etkileri olan canlı mikroorganizmalardır
Prebiyotikler,
1. Bağırsak hareketlerini düzenler
2. Mineral emilimini kolaylaştırır. (Kalsiyum ve magnezyum emilimini arttırır. Bunlar da kan ve kemiklerde kullanılır)
3. kan kolesterolünü düşürür.
4. kolon kanseri riskini azaltır..
5. zararlı bakterilerin çoğalmasını engelleyerek enfeksiyona yakalanma riskini azaltır.
Prebiyotik Besinler: ANNE sütü, kuru baklagiller, pırasa, soğan, sarımsak, muz, yer elması, hindiba otu, kuşkonmaz ve bezelye prebiyotiklerin doğal kaynakları arasında yer alır.
Probiyotikler;
1. Yiyeceklerin sindirimine ve emilimine yardımcı olur.
2. Bağırsak duvarında kötü mikropların yerleşmesini engeller
3. vitamin üretimine katkı sağlar
4. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Probiyotik Besinler: yoğurt, peynir, turşu, ekmek, kımız, kefir probiyotik besinlerin kaynaklarıdır.